Сметану "вигадали" народи, що населяли узбережжя Волги та Дунаю. Люди помітили, що скисло молоко утворює своєрідні вершки, які можна знімати – змітати. Сметану використовують для заправки салатів, приготування різних страв, за радянських часів у їдальнях сметану продавали у склянках.

Сметана була відома ще у Стародавній Русі. Раніше готували її дуже просто: наливали молоко в глечик і чекали два-три дні, поки воно скисне. Потім знімали ('змітали' – звідси і назву) жирний верхній шар, що утворився, – сметану ‒ у глиняний горщик і ставили у прохолодне місце.

Сметана являє собою вершки, що зазнали молочнокислого бродіння. Традиційний продукт французької та слов'янської кухні. Останнім часом простота отримання призвела до поширення сметани в інших країнах. Продукт використовується у гастрономії, а й у домашніх косметичних засобах.

Літомішль, ЧехіяБедржих Сметана / Місце народженняЛітомішль, Літомишль – місто на сході Чехії, в Пардубицькому краї. Населення – 10 231 людина. Перша згадка про місто датується 981 роком. «Сметанове намести» – це центральна площа міста, забудована двома рядами будинків за принципом готичної забудови. Вікіпедія