Подальша реалізація цієї ідеї була здійснена американцем Гейлом Борденом, який отримав у 1856 році року патент на винахід згущеного молока з додаванням цукру та вакуумною консервацією, а в 1858 року що побудували у США перший у світі завод з його виробництва.
У 1850 році хтось із негритянської прислуги навів Бордена на думку попередньо змащувати стінки каструлі жиром, і в результаті годинного кип'ятіння зі звичайного молока став виходити густий коричневий продукт, ніколи не киснутий і приємніший на смак, ніж молоко.
Згущене молоко – це не згущене молоко! В теперішньому згущеному молоці можливо тільки молоко та цукор. Якщо до складу додаються крохмаль чи рослинні жири, це вже молокосодержащий продукт, який постачається ринку під назвами: "згущене молоко"Варенка", "згущене молоко" та ін.