Шведський стіл – Скандинавська традиція, прийнята з часом у всьому світі. Її історія сягає корінням у далеке минуле. Століття тому скандинави робили заготівлі на користь продуктів тривалого зберігання — солоної риби, коренеплодів і овочів, копченого м'яса.

Самі шведи називали цю трапезу smörgåsbord, від складання слів bord (стіл) та smörgås (бутерброд). Згодом явища інших культур проникли і до Швеції, місцева аристократія почала залучати і іноземних кухарів. Це вплинуло на різноманітність страв.

Взяти з собою пару яблук або інших невеликих фруктів цілком допустимо, але виносити з ресторану цілі тарілки з їжею заборонено. Це порушує гігієну в готелі і виглядає дуже негарно. Прибирайте за собою – якщо на шведському столі самообслуговування.