Ресторатор (фр. restaurateur) – творець, власник ресторану (мережі ресторанів). Підприємець, який розробляє концепцію ресторану та реалізує її у створенні свого закладу чи реалізації проекту ресторану на замовлення.

1. Шеф-кухар / шеф-кухар Кухар – третя за важливістю роль ресторані. Шеф-кухар – це частина адміністративного персоналу та одна з найважливіших ролей на кухні.

Метрдотель, рідше метродотель (фр. maître d'hôtel — літер. господар готелю) — особа, яка координує роботу обслуговування відвідувачів ресторану або гостей готелю. У маленьких ресторанах метрдотель може виконувати роль офіціанта.

Керуючий. Відповідає за роботу ресторану загалом, контролює всі підрозділи та фінансові показники.