Даль), термін «кулеб'яка» походить від дієслова «кулеб'ячити», тобто «валяти руками, звалювати, м'яти, гнути і складати, куховарити і ліпити». По суті, це дієслово повністю охоплює всі процеси, які відбуваються при виробленні тесту.
18 грудня 18 грудня – День кулеб'яки, день смаженого молочного порося в США. Кулеб'яка — один із видів закритого пирога зі складною начинкою, традиційна російська страва. Опис кулеб'яки зустрічається у багатьох письменників, наприклад, у Миколи Гоголя у «Мертвих душах».
Кулеб'яки і розстібати – споконвіку національні російські пироги, якими стали кулінарними символами нашої країни, як щі та каші. Ароматні, ситні, із соковитою м'ясною, рибною чи грибною начинкою, вони здатні стати повноцінним обідом чи вечерею.