Перша версія розповідає, що ідея багатошарового десерту виникла у Франції в 1645 у кондитера Клавдія Геле. Рецепт став популярним і вкрали неаполітанські шпигуни. Італійські пекарі вигадали просочувати шари тіста заварним кремом і назвали новинку Napolitano.

Торт, що формою нагадує двокутник, складався всього з двох основних компонентів: заварного крему і коржів з бездрожжового листкового тіста. На прийомі, звичайно ж, помітили, що торт схожий на головний убір Бонапарта, тому десерт миттєво охрестили.Наполеоном». Назва прижилася.

Лінгвісти пов'язують походження торта з італійським словом "torta", яке перекладається як "круглий хліб". На їхню думку, прототип кондитерського виробу вперше з'явився на території сучасної Італії приблизно 2000 років тому. Хоча історики вважають, що його батьківщиною є Греція.

Сухі та листкові торти "Наполеонїдять виделкою, ножем відрізаючи невеликі шматочки. Мигдальні тістечка тримають у лівій руці і відкушують невеликі шматочки від ласощів. Аналогічним чином їдять тістечка «Буше» та «Еклер».