Зазвичай дозріває в наприкінці серпня – першій половині вересня. З одного куща збирають близько 2,1 кг плодів. Зимостійкість сорту – до -26°C. «Космонавт».Apr 8, 2021

Загалом і цілому, у північній півкулі більшість сортів дозріває у період із серпня по листопад, а у південному — у період із березня по серпень. Зверніть увагу, що визначити точну дату збору винограду досить складно.

У фазі дозрівання ягоди вдвічі збільшуються у розмірах. Посилюється інтенсивність фарбування. Шкірка ягід стає тоншою, самі ягоди — м'якшими. Як довго триває цей процес, залежить від погодних умов, особливо у вересні.

Їдальня виноград можна зривати навіть після заморозків, але його одразу потрібно з'їсти. Найпростіший спосіб визначити зрілість винограду – куштувати його на смак кожні 2-3 дні. Якщо ягоди вже не стають солодшими, то вони дозріли.