Вегетативні форми мікроба гинуть при температурі 80проС протягом 30 хв., при кип'ятінні – через 5 хв., суперечки витримують кип'ятіння понад 30 хв., повністю гинуть лише за високих температур. Токсин руйнується при 20-хвилинному кип'ятінні.15 Jan 2013

Незважаючи на те, що суперечки C. botulinum стійкі до високих температур, токсин, що виробляється бактеріями, що розвиваються зі спор в анаеробних умовах, руйнується при кип'ятінні (наприклад, при температурі всередині >85C протягом п'яти або більше хвилин).

Так як визначити наявність бактерій ботулізму у консервах? Ознаки ботулізму у консервації – це здута банку, утворення бульбашок. Важливо, при завершенні терміну придатності, відразу ж позбавлятися консервів! Це досить рідкісне та дуже небезпечне захворювання.

Як визначити, що консерви краще викинути

  1. Здута кришка. Перша ознака того, що в консервах розмножуються небезпечні бактерії: викидайте, не замислюючись.
  2. Консервну банку пошкоджено. …
  3. Піна, каламут, бульбашки, зайва рідина. …
  4. Цвіль або зміни кольору. …
  5. Сумніви як приготування та зберігання консервів.