Як правило, у середній смузі першими (наприкінці серпня – на початку вересня) прибирають твердокорі сорти. У середині вересня – великоплідні. А останніми (з кінця вересня до перших заморозків) зрізають мускатні гарбуза. У південних регіонах збирання проводять на 20-30 днів раніше.

Середньостиглі сорти гарбуза, з яких готують різні запіканки, супи, випічку, прибирають на початку осені. Збирання врожаю проводиться ближче до середини вересня або в другій половині місяця, пише «Удачне». Якщо сорт гарбуза скоростиглий, то врожай знімають раніше приблизно на місяць. Пізні сорти збирають пізніше на 30 днів.

Як вибрати гарбуз Плодоніжка повинна бути підсохлою або сухою. Якщо вона зрізана, від покупки краще утриматися, тому що плід може виявитися недозрілим. При постукуванні по овочу чується глухий звук. Вважається, що найбільші овочі мають більш волокнисту м'якоть, тому краще брати невеликі або середні плоди.

Як зрозуміти, чи є гарбуз отруйний Наприклад, якщо гарбуз гірка на смак, отже, в ній у високій концентрації міститься отрута. У такому випадку потрібно виплюнути шматок, а сам плід викинути. Кукурбітацин не розщеплюється при приготуванні, тому важливо викидати уражені продукти.