Пити кумис слід 4-6 разів на день, невеликими ковтками, натще, за півгодини до їди.

П'ють кумис кімнатної температури за 30 хвилин до їди. на ніч Використовувати не рекомендується, оскільки він має збуджуючим ефектом.

При регулярному споживанні кобильського молока покращується кровообіг. Вітамін Е, що входить до складу продукту, надає йому властивість боротися з атеросклерозом (захворювання, що торкається великих кровоносних магістралей організму), так як він знижує рівень холестерину у крові.

Кумис використовують при туберкульозі, цинзі, гастритах, захворюваннях підшлункової залози, недокрів'ї, неврастенії, серцево-судинних захворювань та черевному тифі. Крім хвороб людини, кумис застосовується і при лікуванні тварин – диспепсії, загоєння ран.