Щоб гарбуз добре збереглася взимку, її треба вчасно зібрати. Як кажуть досвідчені городники, поспіх у цій справі недоречний, але й затягувати зі збиранням не треба. Зазвичай плоди збирають із середини вересня та до першого тижня жовтня.
Середньостиглі сорти гарбуза, з яких готують різні запіканки, супи, випічку, прибирають на початку осені. Збирання врожаю проводиться ближче до середини вересня або в другій половині місяця, пише «Удачне». Якщо сорт гарбуза скоростиглий, то врожай знімають раніше приблизно на місяць. Пізні сорти збирають пізніше на 30 днів.
При натисканні на шкірку на ній не повинні залишатися вм'ятини. Тільки мускатна гарбуз може злегка прогнутися, оскільки кора у неї тонша. У такому разі стиглість краще визначати за кольором шкірки: вона має бути світло-коричневою або бежевою.