Найкраще купувати раків у травні, на початку-середині червня, у середині-кінці серпня, вересень, жовтень. Але є спосіб визначити, чи відновив м'ясо рак. Якщо панцир на дотик м'який – від натискання він прогинається, якщо постукати і стукіт глухий, то всередині – порожнеча. М'яса у раку немає.
Хороші середні раки від 40 до 60гр (18-22 шт/кг) = 1800 руб /кг. Великі раки від 60 до 80 гр (13-15 шт/кг) = 2200 руб/кг. Добірні раки від 80 до 100 гр (10-12 шт/кг) = 2600 руб/кг. Королівські раки від 100 до 170 гр (6-9 шт/кг) = 3000 руб/кг.
Найнижча ціна на раків формується після другої линяння – це кінець вересня і перша декада жовтня. У цей час кількість раків на вилові перевищує попит, що поступово падає, після літнього сезону і таким чином набирають чинності закони ринку.