Швидкість, з якою печінку людини регенерує після великої резекції, становить близько 50 г на добу [21], а повне відновлення її функціональної активності у середньому відбувається за 150 днів [44]. Відновлення печінки здійснюється за рахунок фізіологічної та репаративної регенерації.
Печінка один із небагатьох органів в організмі людини, здатних до регенерації. У разі пошкодження печінки внаслідок травми або хронічного захворювання головні клітини печінки – гепатоцити (саме вони відповідальні за всі основні функції печінки) здатні регенерувати за рахунок поділу непошкоджених гепатоцитів.
Клітини печінки оновлюються приблизно кожні 150 днів, тобто печінка «Народжується» заново один раз на п'ять місяців. Вона здатна повністю відновитися, навіть якщо в результаті операції людина втратила до двох третин органу. Це єдиний такий орган у нашому організмі.
Корисні продукти для печінки Продуктами, що відновлюють клітини печінки, є овочі, зелень, фрукти, ягоди, риба, нежирне м'ясо, нежирні молочні продукти, бобові, горіхи та рослинні олії, наприклад оливкова олія. Включення цих продуктів до щоденного раціону може позитивно позначитися на роботі печінки7.