Заготівлю віників проводять з другої половини червня до середини липня. У цей час листя максимально насичене ефірними оліями, фітонцидами та флавоноїдами, що благотворно впливають на людський організм. Березовий віник для лазні виходить м'яким, ароматним та цілющим.
Найправильніший час заготівлі березових віників у середній смузі Росії: кінець червня – середина липня. За старою російською традицією – два – три тижні після Трійці.
Якщо ви плануєте заготувати віник Для лазні з гілок таких дерев, як береза, липа або клен, вибирайте період цвітіння травостою, коли листя вже зміцніло, але ще не огрубіло. Традиційно найкращим часом для збору вважали свято Святе Трійці – це 49-й день після Великодня (приблизно початок червня).
Як і коли заготовляти віники з берези Для заготівлі сировини вибираються берези, які ростуть на вологих низинах. Заготівлі починають збирати після Трійці до 2 серпня (Іллін день). Краще зрізати гілки з молодої берізки, яка поки що встигла вкритися нирками.