Їх збирають виключно в червні, привозять із самого серця сибірської тайги і готують за старовинними рецептами так, що шишки, наповнені кедровими горішками, стають дуже ніжними і їстівними.Nov 17, 2017

Влада Томської області 2022 року очікують середній урожай журавлини, брусниці та кедрового горіхи; офіційний сезон збору ягоди у південних районах стартує з 9 серпня, у північних – з 15 серпня; шишки – з 10 та 20 серпня відповідно, повідомляє телеграм-канал облдепартаменту лісового господарства у вівторок.

Збір шишки раніше 15 серпня призводить до пошкодження стовбура та гілок дерев. Такі пошкодження надалі призводять до ослаблення дерев, заселення їх стовбуровими шкідниками та загибелі. Тож раніше 15 серпня громадянам заборонено збирати кедровий цьогорічний урожай і відповідно ним торгувати.

Шишки, з яких можна варити варення, повинні бути зеленими та маленькими, але не менше 3 см. Ідеальними для варення вважаються шишки розміром близько 4 см. При цьому вони мають бути м'якими, легко протикатися ножем. Розкриті або тверді коричневі плоди для варення не годяться.