Як правило, у середній смузі першими (наприкінці серпня – на початку вересня) прибирають твердокорі сорти. У середині вересня – великоплідні. А останніми (з кінця вересня до перших заморозків) зрізають мускатні гарбуза. У південних регіонах збирання проводять на 20-30 днів раніше.

Щоб гарбуз добре зберігся взимку, його потрібно вчасно зібрати. Як кажуть досвідчені городники, поспіх у цій справі недоречний, але й затягувати зі збиранням не треба. Зазвичай плоди збирають із середини вересня та до першого тижня жовтня.

Кора плоду «дубеє», товста ребриста плодоніжка стає жорсткою. Приблизний час збирання – кінець серпня. Тривалого зберігання твердокорі гарбузазазвичай не підлягають. Через 1-2 місяці їхня м'якоть втрачає соковитість і стає борошнистою.

Перевіряємо шкірку Коли овоч встигає, шкірка стає дуже щільною, на поверхні з'являється восковий шар і малюнок прожилок. Щоб швидко перевірити зрілість, можна нігтем акуратно натиснути на неї, але не натискай сильно. Якщо оболонка ушкоджується, значить стиглий овоч.