Чорниця шкідлива для алергіків, а також особам з поганою згортанням крові, підвищеною кислотністю, сечокам'яною хворобою та при захворюваннях підшлункової. Корисно для здоров'я є дуже багато ягід: можуть виникати як запори, так і неприємні симптоми розладу шлунка.

Протипоказання для поїдання чорниці такі: підвищена кислотність шлункового соку; хронічний запор; панкреатит; мочекам'яна хвороба.

Регулярне вживання чорниці знижує артеріальне тиск, покращує когнітивну функцію, а також зменшує ризик інфаркту міокарда. Раніше були продемонстровані дуже вражаючі ефекти від регулярного вживання. чорниці у їжу.

Антикоагулянт, що входить до складу чорниці, знижує згортання крові. До складу ягоди входять незамінні органічні кислоти (лимонна, хінна, молочна, щавлева, яблучна).