Сушений барбарис можна використовувати як приправу для рису, додавати його в плов, страви з м'яса та дичини. З таким барбарисом також роблять маринади, варення, компоти, додають його в чай, а іноді навіть у десерти та випічку.

Плоди, як свіжі, так і висушені, кладуть у супи для повідомлення кислуватого смаку. З барбарису варять варення, готують желе, соки, сиропи, шербети, роблять настоянки, лікери, а також додають ягоди як приємну кислу приправу в пікантні соуси до дичини (наприклад, до дикого гусака), смаженої яловичини та телятини.

Сушені ягоди барбарису – Обов'язкова приправа для азіатського плову. У Середній Азії ягоди барбарису кладуть у начинку для купат, а висушені і потовчені в порошок ягоди – відмінна приправа до шашлику, бульйону з баранини та до люля-кебабів. Плоди барбарису можна сушити, маринувати із овочами, мочити.