Проковтнута їжа потрапляє в стравохід, який з'єднує між собою горлянку та шлунок. На стику стравоходу та шлунка розташовуються кільцеві м'язи. Це нижній сфінктер стравоходу, що відкривається при тиску проковтнутої їжі та пропускає її у шлунок.

З ротової порожнини грудок їжі надходить у горлянку — м'язовий орган, з'єднаний із стравоходом і гортанню. При ковтанні вхід до органів дихання перекривається надгортанником, і харчова грудка проштовхується в травний тракт.

Спочатку їжа потрапляє у ротову порожнину, потім через глотку та стравохід – у шлунок, а з нього – у кишечник. У ротовій порожнині вона пережовується зубами, змочується слиною і перемішується язиком. Під дією слини їжа починає перетравлюватися.

Пережована та змочена слиною їжа із порожнини рота потрапляє в горлянку, проковтується і виявляється в стравоході. Їжа пересувається по стравоходу завдяки його перистальтиці – хвилеподібним скороченням м'язової стінки. Слиз, що виробляється залозами, знижує тертя і сприяє проштовхуванню їжі до шлунку.