Вживання бальзаму сприяє швидкому розширенню судин та збудженню нервової системи. Це пояснюється вмістом у настоянці етанолу та екстрактів трав, тому, випивши небагато, організм зігрівається, людина стає бадьорішою та жвавішою. Однак дія нетривала і діє лише близько години.

Тому його п'ють для лікування застуд, хвороб шлунка та кишечника, підвищення загального тонусу. Хронічним хворим краще порадитися з лікарем — «перебір» ризького бальзаму шкідливий для серця. Бальзам як ліки зазвичай п'ють у чистому вигляді. Звичайна разова доза від 2-3 крапель до 30 мл, не більше 150 мл на день.

П'ють бальзами у невеликих кількостях. Краще всього – після їжі, доповнивши напій сигарою. Саме сигарою, а не цигаркою, тому що звичайний тютюн просто зіпсує весь смак напою. Можна додати одну-дві чайні ложки до чаю, кави або навіть до іншого алкогольного напою.

Вживають його по 30 р після їжі. Іноді для збудження апетиту бальзам п'ють як аперитив. У профілактичних цілях та як засіб від застуди 1-2 чайні ложки бальзаму додають у чай з лимоном чи кавою.