Керамічні ножі чудово підійде для нарізування овочів, фруктів, зелені, риби, м'яса. Складнощі можуть виникнути з нарізанням сиру. Керамічними ножами не рекомендується різати тверді предмети або різати на скляних дошках.

вони не іржавіють; їх легко мити – за рахунок рівномірної структури вони гладкіші, ніж металеві ножі; вони легші; не залишають присмаку та екологічно чисті.

Категорично не можна здійснювати рублячі рухи керамічним ножем, а також різати ним на твердій поверхні, щоб уникнути вичавлювання ріжучої кромки. На відміну від металевих ножів, лезо з кераміки не піддається корозії і довго не вимагає заточування.

Не кожна ножеточка підходить для керамічних ножів. Так, можна, можливо годинником точити лезо об звичайний брусок і стерти камінь, а клинок залишиться тупим. Тільки поверхні з алмазним абразивом вважаються підходящими для цього інструменту.