Пекарський порошок може замінити звичайне газування. Така альтернатива підійде тим рецептам, у яких тісто готується на воді. Це може бути здобне, заварне, прісне чи інше тісто. Додають газовану воду в тісто за рецептом.
Щоб замінити одну чайну ложку магазинного розпушувачапотрібно зробити наступне: додати чверть чайної ложки харчової соди до сухих інгредієнтів; половину чайної ложки свіжого лимонного соку – до рідких інгредієнтів; змішати обидві складові в єдину масу.
Як замінювати: 1 чайна ложка розпушувача = ½ чайної ложки соди + ¼ чайної ложки столового оцту. Куди додавати: соду – до сухих інгредієнтів, оцет – до рідких або гашену соду – готове тісто.
Логічно, що звичайній соді для реакції потрібна кислота, і замінити їй розпушувач не вийде (рівно як і навпаки), ефекту нічого очікувати. Саме тому сода використовується тільки в тих рецептах, де є кислота: мед, молочні продукти, ягідні соки і так далі.