Зерна використовуються для консервування грибів та овочів, а також як приправа у приготуванні м'ясних страв та гарнірів. Зерна можна потовкти і отримати таким чином звичайну гірчицю. Обсмажені зерна додають до соусів. Також із насіння роблять гірчичну олію для смаження та заправки страв.

Зернисту гірчицю використовують для приготування складних соусів, маринадів, заправок. З ним готують салати, закуски, бутеброди, м'ясні страви. У гірчиці з медом запікають курячі крильця. Зернистою гірчицею можна заправити картопляне пюре або рис для надання їм пікантнішого смаку.

Гірчиця зернова – натуральний безпечний засіб для підвищення опірності імунітету. Приправа допомагає засвоєнню білкової та жирної їжі, оскільки сприяє виробленню специфічних ферментів. Цей продукт допомагає впоратися зі шкірними інфекціями та сприяє регенерації м'яких тканин.

Традиційно гірчицю подають до столу як приправу та ароматизатор до холодних і гарячих м'ясних страв, використовують при приготуванні вуличних страв з сосисками або ковбасками. Гірчиця використовується як компонент при приготуванні соусів, у тому числі голландського соусу та майонезу.