криста) – це складки внутрішньої мембрани мітохондрій. Назва походить від латів. crista, що означає гребінь чи плюмаж. Вони надають внутрішній мембрані характерної зім'ятої форми, що забезпечує значне збільшення поверхні для протікання біохімічних реакцій.
На внутрішній мембрані, в основному її виростах – крістах, розташовуються ферменти, утворюючи мультиферментативні системи Тому за хімічним складом тут переважають білки, а не ліпіди. Кількість христ варіює залежно від інтенсивності процесів. Так у мітохондріях м'язів їх дуже багато.
Окисне фосфорилювання кисневого етапу енергетичного обміну протікає на крістах мітохондрій, тому що саме на внутрішній мембрані (крістах – складках мембрани) вбудовані ферменти що забезпечують цей процес.