Якщо ви п'єте, наприклад, горілку або інший напій з яскравим ароматом, то можна додати кілька крапель бальзаму, які допоможуть змінити кардинально смак і інші характеристики напою. У невеликих дозах бальзамом можна лікувати застуду, розлади шлунка, а також зміцнювати імунітет.

Тому його п'ють для лікування застуд, хвороб шлунка та кишечника, підвищення загального тонусу. Хронічним хворим краще порадитися з лікарем — «перебір» ризького бальзаму шкідливий для серця. Бальзам як ліки зазвичай п'ють у чистому вигляді. Звичайна разова доза від 2-3 крапель до 30 мл, не більше 150 мл на день.

У чистому вигляді. Бальзами можуть бути аперитивами чи дижестивами: подаватися на стіл до або після їжі. У чистому вигляді їх прийнято пити з лікерних чарок невеликими ковтками. Закуска не потрібна, оскільки будь-які страви перебивають приємний післясмак трав.

Вживають його по 30 р після їжі. Іноді для збудження апетиту бальзам п'ють як аперитив. У профілактичних цілях та як засіб від застуди 1-2 чайні ложки бальзаму додають у чай з лимоном чи кавою.