Декантуванням називається процес переливання вина з пляшки у спеціальний графин (декантер). Робиться це для того, щоб наситити вино киснем (запустити процес аерації) та видалити осад.

Навіщо декантувати вино У декантаціїКрім того, що це чарівне дійство, є і безперечна користь – очищення алкоголю від осаду, який утворюється при тривалому зберіганні. Через абсолютно безпечні для здоров'я таніни вино стає каламутним і різким на смак, а піщинки явно відчуваються у роті.

Авторитетнісомелля сходяться на тому, що для таких вин цілком достатньо постояти якийсь час у відкритій пляшці, без переливання в декантер. Більшість же червоних вин повинні провести декантері перед подачею від 20 хвилин до 2 годин.

Для деканації молодих вин підходять декантери з широкою нижньою частиною і витягнутим шийкою у вигляді вирви. У судинах такої форми площа зіткнення рідини з киснем максимальна; таніни випаровуються; напій "дихає" – покращуються його смакові властивості.