Віскі іноді злегка розбавляють для того, щоб "звільнити" аромати, спровокувавши хімічну реакцію алкоголю з водою, що знаходиться в рівновазі. У процесі змішування рідин відбувається посилене відділення леткої фракції: альдегідів, етилових ефірів тощо.

6 – Додавання води у віскі Справа в тому що віскі досить міцний напій, як правило 40% – 46% спирту, а віскі бочкової фортеці (Cask strength) досягають 60% та додавання води знижує фортецю і робить віскі м'якше.

Класичне поєднання віскі і вода або лід. Напій стає тоншим, ароматнішим і м'якшим, втрачає міцність і різкість. Визначати кількість води можна на власний розсуд – від кількох крапель до половини об'єму спиртного. Крім цього, віскі можна, можливо розбавити іншими напоями.

Перший невеликий ковток має бути повільним – потримайте напій у роті кілька секунд, оцініть смак та аромат. Після цього проковтніть і зосередьтеся на відчуттях. Якщо напій дуже міцний, розбавте його на третину мінеральної водою без газу.