– напої та їжа (приготування їжі та напоїв, питво, полив рослин, консервація тощо); – гігієна (купання, миття посуду, прання, миття продуктів); – технічні цілі (змив у санвузлі, прибирання).14 Jan 2015

Вода потрібна для транспортування поживних речовин та кисню до всіх клітин тіла. Вона допомагає перетворювати їжу в енергію та засвоювати поживні речовини. Вода підтримує стабільність температури тіла та захищає життєво важливі органи, бере участь у підтримці форми клітин та органів та важлива для здоров'я шкіри.

В побуті вода – засіб санітарії та гігієни, учасник хімічних реакцій, що протікають при приготуванні їжі, теплоносій, транспортний засіб, що видаляє продукти життєдіяльності людини у каналізацію. Норма водоспоживання однієї людини істотно різна в окремих містах.

Вода потрібна в електролітах, буферних розчинах, ліках, напоях. Вона виконує роль каталізатора, розчинника, основи у багатьох хімічних реакціях. Випарювання – один із способів отримання чистих хімічних речовин. У медицині застосовується щодо фізіотерапевтичних процедур, водолікування тощо.