Хижаки. Поїдають молюсків, ракоподібних, рибу. Видобуток звичайний восьминіг захоплює всіма вісьмома щупальцями. Восьминіг своїм дзьобом кусає жертву, утримуючи її присосками.

Для кулінарних цілей рекомендується купувати восьминогів з двома рядами присосок на щупальцях. Якщо присоски розташовані в один ряд – це не восьминіг, а мускусний спрут. Він теж їстівний, але м'ясо жорсткіше. Щупальця свіжого восьминога розслаблені, м'ясо щільне, шкіра без слизу.

У восьминогів та більшості інших головоногих, крім основного, є два «зябрових серця» – Розширення порожніх вен перед їх входом в зябра. Ці серця мають власну мускулатуру і здатні до скорочення. Вони проштовхують кров через зяброву капілярну мережу.

Хтось любить страви зі шкіри восьминога: фрикадельки, тефтелі, пиріжки. Найделікатеснішою частиною восьминога кулінари вважають його щупальця. А ось національна кухня Мальти пропонує фаршированих восьминогів зі спагетті.