Глюкозотолерантний тест полягає у визначенні рівня глюкози плазми крові та інсуліну натще та через 2 години після вуглеводного навантаження. з метою діагностики різних порушень вуглеводного обміну (інсулінорезистентності, порушення толерантності до глюкози, цукрового діабету, глікемії). ГТТ.

Після їжі та надходження глюкози в кров відбувається активний викид гормону – так званий прандіальний пік. Це необхідно, щоб глюкоза могла вступити до клітин органів і тканин. При нормальній роботі підшлункової залози вироблення інсуліну після прийому їжі відбувається у дві фази.

Паркан рекомендується проводити вранці натщесерце (не менше 12 годин після останнього прийому їжі) Алкоголь виключити за 48 годин до лабораторного дослідження За добу до аналізу повністю припинити прийом лікарських препаратів

У здорової людини рівень глюкози у крові падає до рівня, який був до їди, через 3-4 години після їжі; у діабетиків цього часто не відбувається.