Залежно від сорту, томати розгалужуються і формуються по-різному. Найсильніше розростання схильні до кущів індетермінантних (високорослих) сортів. без пасинкування вони здатні перетворитися на справжнє дерево, плодів з якого ви, на жаль, не дочекаєтеся.

Однак це не Зовсім так: поживні елементи могли б надходити в плоди, а витрачаються на зростання пасинків. І пасинкування застосовується обмеження обсягу рослин. А якщо ні, то теплиця або помідорна грядка можуть перетворитися на справжні чагарники, а загущеність посадок – це фактор розвитку грибкових хвороб.

Не пасинкувати можна тільки маленькі томати. Але, як попереджає Михайло Карпухін, навіть у цьому випадку потрібно дивитися не на сорт, а на сам кущ томата: якщо його крона не дуже густа і пасинків небагато, то їх можна, можливо залишити.

Формування куща томата відбувається в одне стебло. Якщо стебел буде більше, а пасинкування не проведено, то плоди виростуть дрібними. Через недостатність поживних речовин томати не дозріють повноцінно.