Вживання помірних доз кави (близько 400 мг або 5 чашок завареної кави) статистично пов'язане з зменшення ризику хронічних захворювань – включаючи діабет. При цьому роль відіграє як джерело кофеїну, так і часовий проміжок між вживанням.
Дорослій людині за раз рекомендується вживати не більше 100-200 мг кофеїну. Оптимальний обсяг кава для денної норми – не більше 400 мг кофеїну або 3-5 чашок напою на добу.
І немає нічого страшного, якщо споживання напою доходить до 4-5 чашок в день. Проте треба пам'ятати ще й про таке поняття, як толерантність до кофеїну. Вона найчастіше виробляється у кавоманів і виявляється у тому, що згодом організм перестає відчувати ейфорію, яку так цінують цей напій.
У великих кількостях кофеїн може спричинити збудження, тривогу, тремор, прискорене серцебиття, підвищення тиску. Існує думка, що регулярне вживання кава перешкоджає засвоєнню та вимиває з організму кальцій, магній, калій.