І немає нічого страшного, якщо споживання напою доходить до 4-5 чашок у день. Проте треба пам'ятати ще й про таке поняття, як толерантність до кофеїну. Вона найчастіше виробляється у кавоманів і виявляється у тому, що згодом організм перестає відчувати ейфорію, яку так цінують цей напій.
Велика кількість кофеїну здатна викликати розлад шлунка, дратівливість і прискорене серцебиття, а також зневоднення організму. Тому аматорам кава рекомендується чергувати філіжанку ароматного напою зі склянкою води. Нешкідливою кількістю у медичному середовищі вважається 4 чашки кава.
Фактично дослідження продемонстрували, що 3 чашки кава на день знижували ризик розвитку ішемічної хвороби серця на 19%, а смертність від інсульту – на 30%. Високе вживання кава було з 18% зниженням ризику розвитку раку проти низьким споживанням.