— 1990-го року це був уже цілий ринок. Найменше котирувалися талони на крупу. Найвище — на сигарети та вино. Цукор, крупи, борошно видавалися з розрахунку 1 кг на особу, а олія — по 0,5 л.

Причиною виникнення талонної системи був дефіцит деяких товарів широкого вжитку. Метою введення талонів було забезпечити населення мінімально гарантованим набором товарів. Попит має був знизитися, оскільки без талона відповідні товари державної мережі торгівлі мало продавали.

Багато хто помилково вважає, що вона нерозривно пов'язана лише з Радянським Союзом та кризою 90-х років. Проте продуктові талони з'явилися ще наприкінці 1914 року. Тоді більшість країн були змучені Першою світовою війною – продовольчих запасів не вистачало, щоби прогодувати населення.

Рівно 10 років тому, у липні 1992 року, було остаточно скасовано талони на продукти харчування та дефіцитні промтовари.