Більшість бобових потрібно довго вимочують у воді об'ємом, принаймні вдвічі більше, ніж об'єм самого продукту, кілька разів змінюючи її. Цей важливий етап перед кулінарною обробкою допомагає видаляти будь-які шкідливі речовини або ті, що важко переварити.

Замочування круп і бобових знешкоджує антинутрієнти, зокрема фітинову кислоту. Сприяє пробудженню ферментів, виробленню вітамінів у крупах та бобових. Це підвищує засвоюваність мікроелементів, покращує здоров'я.

Бобові (крім гороху лущеного) розварюються повільно, тому перед варінням їх замочують у холодній воді протягом 5-8 год. замочування бобових дає можливість не лише скоротити термін їхньої теплової обробки, а й зберегти під час варіння зерна загалом (нерозвареному) вигляді.