За рецептом, розробленим Московським технологічним інститутом харчової промисловості, до «робочого хліба» додавали картопля, висівки, ті ж макуху, макуху, а також кропиву, лободу та інші їстівні трави.May 31, 2019

Фронтовий хлібхліб фронтовий часто випікався просто неба в земляних хлібопекарських печах. Ці печі були трьох видів: прості ґрунтові; обмазані усередині товстим шаром глини; фанеровані всередині цегли. У них випікався формовий та подовий хліб. Там, де це було можливо, печі робили із глини чи цегли.

Хліб «Сталінградський» Житнього борошна було мало, і при випіканні хліба для бійців Сталінградського фронту широко використовувалося ячмінне борошно. Житній хліб, До складу якого входило 30% ячмінного борошна, майже не поступався за якістю чисто житньому. Тісто виходило трохи щільнішим і довше випікалося.

У період неврожаїв, коли не вистачало запасів жита та пшениці, на борошно підмішували всілякі добавки — моркву, буряк, пізніше картоплю, а також дикорослі — жолуді, кору дуба, кропиву, лободу. З давніх-давен пекарі користувалися пошаною і повагою.