Портвейн є солодким червоним вином, в яке для підвищення вмісту спирту додається. бренді (виноградний спирт).

Портвейн містить антиоксиданти, цукру, спирт, дубильні речовини, органічні кислоти, ефірні олії, вітаміни B, C, P, макро та мікроелементи серед яких: магній, залізо, калій, кальцій, натрій, мідь.

Відповідно до затвердженої технології, Портвейн виготовляють лише з 5 сортів винограду: Турига Насьональ, Тінта Роріш, Тінту Кау, Тінта Барокка та Турига Франка. Як правило, Порто роблять одночасно з кількох цих сортів.

Портвейни відрізняються за своїми характеристиками від інших вин. Всі різновиди портвейнів мають багатий, інтенсивний і дуже стійкий аромат та смак з високим вмістом алкоголю (зазвичай від 19% до 22% об.). Існує величезна різноманітність за кількістю цукру (від 70 до 140 г/л) та кольором.