Основу харчування зазвичай складають риби з вузьким тілом. Як правило, це бички, піскарі, уклейка чи тюлька, причина цього – вузька від природи ковтка. Ці ж риби використовуються при лові судака на живця.

Судак – найсмачніша риба, його цінують за біле, ніжне, пісне та не кістляве м'ясо. Цю рибу легко чистити, просто обробляти. У кулінарії з судака готують безліч різноманітних страв.

Стрічка є збудником дифілоботріозу, який протікає з ураженням шлунково-кишкового тракту і часто супроводжується анемією. Людина заражається цим паразитом від риби, що мешкає в прісноводних водоймах (судак, щука, минь, окунь, йорж та інші).

Корисні властивості М'ясо судака добре зміцнює серцево-судинну, ендокринну, кістково-м'язову та травну системи. Завдяки ньому відбувається утворення еритроцитів, знижується рівень холестерину, руйнуються тромби, запобігає закупорці судин, а також знижується ризик інсультів та інфарктів.