Основною галуззю спеціалізації, окрім міжнародного туризму, є сільське господарство, зокрема цей район багатий виноградом, оливками, досить високі показники у вирощуванні зернових та зернобобових (Іспанія – 22,6 млн. т, Італія – 20,8 млн. т), а також овочів та фруктів (Іспанія – 11,5 млн. т .
Сільське господарство Південної Європи спеціалізується на вирощуванні винограду, цитрусових, оливок – тут їхня батьківщина. Південноєвропейські країни дають найбільшу кількість оливкової олії та виноградного вина. Виділяється регіон і з виробництва різноманітних овочів та фруктів.
Провідну роль у сільському господарстві країн Південної Європи грає рослинництво. Тут вирощують оливи, виноград, різноманітні овочі та фрукти. Зернові (пшениця, ячмінь, рис), бобові та баштанні культури вирощують переважно для власних потреб.
У Південній Європі переважає субтропічний клімат середземноморського типу Однак гірський рельєф та висотна зональність вносять у кліматичні умови велику різноманітність.