Стиглими їх найчастіше їдять сирими, очистивши від шкірки та насіння. Недозрілу папаю використовують для приготування супів, соусів, м'ясних страв та салатів. Також їх добре запікати. При цьому вашу кухню заповнить апетитний запах гарячого здобного хліба – це, до речі, пояснює, чому папаю називають «хлібним деревом».
Плоди культурних великих сортів папайї масою від 1 до 3 кілограмів відрізняються соковитою м'якоттю, пронизаною ланцюжками замкнутих трубочок, всередині яких міститься білий чумацький сік. При дозріванні товста зелена шкіра ягоди набуває яскравого золотисто-жовтого кольору, а м'якоть стає оранжево-жовтою.
Багато хто любить м'якоть папайї, їдять її без нічого, іноді як частина десерту чи складі коктейлю. Проте з недавнього часу люди все активніше використовують насіння папайї як натуральний спосіб зміцнити здоров'я та уберегти себе від багатьох захворювань.