У ягодах ожини багато вітамінів С та Е, каротину, нікотинової кислоти (вона особливо корисна для сердечників) та інших вітамінів групи В. Вітаміни Р, РР і К також присутні, і їх, знову ж таки, більше, ніж у малині.

Плоди ожини використовуються у лікуванні ниркових хвороб, захворюваннях сечового міхура та при шлункових та кишкових захворюваннях Вони також корисні при цукровому діабеті та суглобових хворобах. Ожина позитивно впливає на роботу головного мозку та нервової системи.

До основних протипоказань відносять:

  • У ягодах міститься велика кількість дрібних кісточок, тому від вживання краще відмовитися людям із захворюванням шлунка. …
  • При гастритах не слід вживати більше 1 склянки соку щодня.
  • Включати до раціону ожину також не варто за наявності деяких хвороб нирок.

У чому користь ожини? Перераховувати можна довго – це підвищення імунітету, і нормалізація роботи нервової системи, і навіть перистальтики кишечника, і зняття запалень, і зниження температури тіла. Крім того, до складу ожини входить маса корисних мікроелементів, вітамінів та антиоксидантів.