Удмурти люблять ріпу, моркву, брукву, гарбуз, капусту в парному вигляді, картопля. При приготуванні перших і других страв використовують багато круп, борошна, бобових. Часто використовують гриби, особливо багато їх йде на приготування холодних закусок у солоному та маринованому вигляді. Одна з головних страв – пельмені.

Пельмені (пельнянь) – всім відоме страва поширене серед удмуртського народу. Назва пельмень походить від слів пель (вухо) та нянь (хліб). У удмуртів Пельмені прийнято готувати з кількох видів м'яса з цибулею, але без спецій і подавати з м'ясним бульйоном.

Удмурти дуже дбають про те, що подумають та скажуть про них інші. Дослідники відзначають їхню доброзичливість, терпимість, делікатність, сором'язливість, стриманість у прояві почуттів, яка доходить до скритності та замкнутості. Проте деякі історики зазначають, що удмуртський менталітет мав двоякий характер.

У всіх будинках смажаться млинці, збираються родичі, навіть влаштовуються весілля. Вій дір – ігровий день, діти катаються на конях, спускаються зі снігових гірок. Дівчата у цей день ворожать на кудель. В останній святковий день удмурти вбираються в різні костюми і влаштовують ведмежий танець.