Гірчиця стимулює апетит, сприяє виробленню слини та шлункового соку, покращує травлення та обмін речовин. Приправа полегшує травлення білків і розщеплює жири. Користь для організму гірчиці очевидна при використанні спеції від головного болю. Вона заспокоює нервову систему та усуває болі.
Якщо є її кожен деньвона допоможе нормалізувати рівень глюкози в крові. У дослідженні рекомендують вживати її як добавку до їжі, приправи під час приготування страв або як заправку. Насіння гірчиці є багатим джерелом мінералів, таких як кальцій, магній, фосфор та калій.
Ізотіоціанати (гірчичні масла) утворюються із суміші речовин, що містяться в рослині, у присутності води. Під дією ферменту мірозинази вивільняються їдкі сірчисті сполуки, якими обумовлений пекучий смак гірчиці.