Лізосоми містять, за даними різних авторів, від 40 до 60 і більше різних ферментів, що гідролізують білки, жири, вуглеводи, комплексні сполуки. Вони здатні зруйнувати будь-яку внутрішньоклітинну структуру.

До ферментів лізосом відносяться катепсини (тканинні протеази), кисла рибонуклеаза, фосфоліпаза та ін. Крім того, лізосомах є ферменти, які здатні відщеплювати від органічних молекул сульфатні (сульфатази) або фосфатні (кисла фосфатаза) групи.

Лізосоми (від грец. лізис – руйнування, розщеплення, сома – тіло) – бульбашки більших або менших розмірів, заповнені гідролітичними ферментами (протеазами, нуклеазами, ліпазами та іншими).

Лізосоми — це органели діаметром 0,2-2,0 мкм, оточені простою мембраною, здатні приймати різні форми. Зазвичай на клітину припадає кілька сотень лізосом. Функція лізосом полягає у деградації клітинних компонентів.