Найкращий час для фруктів – ранок, вони мають бути першим прийомом їжі на порожній шлунок. Не рекомендується вживати фрукти на десерт, оскільки це викликає процес бродіння у шлунку. Аюрведа говорить, що найкращий час для цитрусових (лимон, грейпфрут, апельсин, мандарин) та граната – між 10:00 та 15:00.

Люди з переважанням Вата-Доші часто нестійке травлення. Продукти, які заспокоюють Вату: теплі напої, кисла, солона та жирна їжа, молочні продукти, різні олії, мед, зернові, персики, виноград, авокадо, кокосові горіхи, дині, морква, огірки, імбир, горіхи, кардамон, риба.

Зменшити вживання яловичини та баранини, виключити свинину, ковбаси та сосиски. Молочні продукти: звести до мінімуму, можна вживати козяче молоко, йогурт та сир. Овочі: корисні усі овочі, усі бобові. Найбільш підходять коренеплоди, броколі, селера, капуста, стручкова квасоля, баклажани.