При колітах із запорами дозволяється вживати в їжу:
- нежирну рибу та м'ясо;
- нежирні кисломолочні продукти;
- підсохлий хліб із пшеничного борошна;
- овочеві відвари та неміцні бульйони;
- відварені та приготовані на пару овочі;
- желе та киселі з некислих фруктів;
- протерті каші з вівсяної, рисової, гречаної крупи;
Дієта при коліті з проносом
- на сніданок можна приготувати овочеве пюре чи парові котлети із чаєм.
- Під час Другого сніданку можна з'їсти кашу на молоці або запечене яблуко.
- Для обіду підійдуть такі страви: суп, протерті буряки або морква, локшина, парові котлети, відварена курочка, сік.
Щоб полегшити больовий синдром, призначають спазмолітичні засоби (папаверин, но-шпа). Крім того, при колітах призначаються ентеросорбенти, ферментні препарати, еубіотики.