Млинці є традиційними ласощами російського народу, однією з найулюбленіших і найшанованіших страв, як у часи давньої Русі, так і зараз. Вони займали гідне місце на столі кожної господині, і вважаються однією з перших борошняних страв, що з'явилися в раціоні наших предків приблизно в 9 столітті нашої ери.

Давньоруське слово млинець походить від млин, пов'язаного з дієсловами мілини, молоть. Тобто означає виріб зі змеленого зерна, борошна. У російській кухні млинці з'явилися пізніше IX століття. Попередниками млинців і оладок з дріжджового тіста (кислого, заквашеного) були млинці, оладки та коржики з прісного тіста.

Дослідження показали, що перші млинці з'явилися на території сучасної Росії ще за дохристиянських часів, коли слов'яни були ще язичниками. Тоді млинці були частиною жертвоприношень богам, зокрема Сонцю, саме цим пояснюється їх кругла форма.