Можна коптити на вільсі та горобині, а можна, можливо застосувати вербу, бук, дуб та клен. Ці породи дерев відрізняються тим, що в них мало смоли – вони не псують м'ясо, але надають йому незрівнянного аромату та смаку. Вільха і горобина найкраще підходять для копчення риби та м'яса.

Для копчення частіше всього використовують деревну тріску або дрова (невеликі поліна). Тріска підходить для швидкого приготування. Вона швидше згоряє, тому ідеальна для приготування риби, птиці та невеликих шматків м'яса. Дрова відмінно підійдуть для тривалого низькотемпературного. копчення.

Наприклад, купити тріску сливи можна для копчення різних продуктів. Плодова деревина дає гарний ароматний дим для приготування домашніх копченостей. Зливові тирсу додають м'ясу або рибі ніжний смак, неповторний аромат і апетитний золотистий колір.