Насамперед у ньому обсмажують цибулю, овочі та м'ясо для плову. Також він застосовується при приготуванні супів, м'яса, його додають у тісто та солодощі, у Середній Азії. баранячий жир додають навіть у чай.

Курдючний жир важливий у каурдаку — м'ясо смажиться на ньому разом із цибулею. Спочатку це навіть був спосіб консервування: м'ясо обсмажувалося на жирі і потім ним же заливало і так зберігалося. Ще є схожа на каурдак страва казан-кебаб – теляча і бараняча корейка смажаться в курдючному жиру разом з картоплею.

Бараний жир – Висококалорійний продукт. Навіть незначна його кількість дає почуття насиченості та допомагає швидко поповнити запас енергії.  Вітамін А у складі продукту необхідний для повноцінного білкового та жирового обміну, бере участь у роботі зорових аналізаторів, підтримує імунітет.