Повноцінний білок – білок, що містить усі 8 незамінних амінокислот. Незамінні амінокислоти – такі амінокислоти, які можуть синтезуватися в організмі людини і повинні надходити з їжі. Незамінні амінокислоти: валін, лейцин, ізолейцин, треонін, триптофан, фенілаланін, лізин, метіонін.

Повноцінні білки – Ті, в яких містяться всі 20 амінокислот, найчастіше тваринного походження. Їх можна отримати із молочних продуктів, м'яса (яловичина, свинина, кролик), птиці, риби. Окремо слід зазначити білок курячі яйця. Він є найбільш повноцінним з усіх.

Білки, що включають повний набір незамінних амінокислот, називають повноцінними. Білки, в яких не вистачає однієї або кількох амінокислот, або вони знаходяться в дуже малій кількості – неповноцінні білки.

Деякі білки (в основному рослинного походження) не забезпечують організм усіма необхідними амінокислотами. Такі білки називаються неповноцінними, а амінокислоти, які організм не можемо самостійно синтезувати і маємо виходити разом з їжею, називаються незамінними.